Θεραπεία αιμορροΐδων με laser

Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης: Συνήθεις ερωτήσεις
21/04/2018
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
25/09/2018
Θεραπεία αιμορροΐδων με laser

Θεραπεία αιμορροΐδων με laser

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, στο πρωκτό. Πρόκειται ουσιαστικά για μαξιλαράκια του βλεννογόνου, δηλαδή κάποιες κατασκευές οι οποίες γεμίζουν από αίμα, φλεβικό και αρτηριακό, και χρησιμεύουν στο να διευκολύνουν την δίοδο των κοπράνων από το πρωκτό. Και επίσης είναι μέρος του σφικτηριακού μηχανισμού, δηλαδή της συγκράτησης των αερίων, των υγρών και των κοπράνων από τον σφικτήρα.

Πόσο συχνά εμφανίζονται;

Η αιμορροϊδοπάθεια, δηλαδή η πάθηση των αιμορροΐδων είναι πάρα πολύ συχνή, είναι ασθένεια του δυτικού κόσμου. Και ουσιαστικά θεωρείται ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας από 50 ετών και άνω θα εμφανίσουν κάποια στιγμή ή έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή πρόβλημα με τις αιμορροΐδες τους.

Ποια είναι τα κύρια αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;

Τα κύρια αίτια της αιμορροϊδοπάθειας είναι κατ’ αρχάς ο δυτικός τρόπος διατροφής, δηλαδή η διατροφή η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα και φτωχή σε φυτικές ίνες, σε φρούτα και σε λαχανικά.  Είναι η έλλειψη της σωματικής άσκησης. Είναι το κληρονομικό οικογενειακό ιστορικό. Είναι η παχυσαρκία. Είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα. Είναι καταστάσεις οι οποίες ουσιαστικά, πιέζουν το έντερο, το παχύ μας το έντερο και εμποδίζουν την φυσιολογική μας αφόδευση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορραγία, δηλαδή η έξοδος αίματος από τον πρωκτό κατά την διάρκεια της κένωσης. Άλλο σύνηθες σύμπτωμα είναι η αίσθηση κνησμού στην περιοχή, περιπρωκτικού κνησμού. Ή η αίσθηση ότι η περιοχή είναι υγρή εντός εισαγωγικών “βρώμικη”. Πιο σπάνια εμφανίζουμε πόνο από τις αιμορροΐδες και αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι μια αιμορροΐδα μπορεί να θρομβωθεί και να διογκωθεί. Ακόμα ένα σύμπτωμα το οποίο είναι μη ειδικό αλλά είναι συνηθισμένο σε ασθενείς με μεγάλες αιμορροΐδες είναι το αίσθημα της ατελούς κένωσης, δηλαδή θεωρούν ότι δεν έχουν πάει τουαλέτα επαρκώς.

Ποια είναι τα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας;

Τα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας είναι ουσιαστικά τέσσερα.

  • Όταν λέμε για αιμορροΐδες πρώτου βαθμού, λέμε για αιμορροΐδες ,οι οποίες δεν βγαίνουν κατά τη διάρκεια της κένωσης, είναι μόνο εσωτερικές.
  • Όταν μιλάμε για στάδιο δευτέρου βαθμού εννοούμε για αιμορροΐδες, οι οποίες εξέρχονται από τον πρωκτικό σωλήνα βγαίνουν έξω κατά την διάρκεια της κένωσης, αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν μέσα μόνες τους.
  • Τρίτου βαθμού αιμορροΐδες έχουμε τις αιμορροΐδες, οι οποίες βγαίνουν κατά την διάρκεια της κένωσης, αλλά ο ίδιος ο ασθενής τις ανατάσσει, έχει μάθει και τις ανατάσσει από μόνος του.
  • Τέλος, τέταρτου βαθμού είναι οι αιμορροΐδες, οι οποίες είναι μόνιμα έξω.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της αιμρροϊδοπάθειας ανάλογα με το στάδιό της;

Η αντιμετώπιση είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στις αιμορροΐδες του πρώτου βαθμού η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλαγή του τρόπου διατροφής και μερικές φορές και με φάρμακα. Σε δευτέρου βαθμού πάλι μπορούμε να επιλέξουμε συντηρητική αντιμετώπιση με αλλαγή τρόπου διατροφής και άσκησης και με την βοήθεια φαρμάκων. Όταν όμως γίνουν ενοχλητικές τότε προβαίνουμε σε αιμορροϊδοπλαστική με laser. Τρίτου βαθμού αιμορροΐδες είναι σαφής ένδειξη για να κάνουμε αιμορροϊδοπλαστική με laser. Ενώ η τετάρτου βαθμού μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με laser είτε με την κλασσική ανοιχτή μέθοδο την Milligan – Morgan.

Τι είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser;

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser είναι η τεχνική εκείνη, στην οποία εφαρμόζουμε το laser στις αιμορροΐδες ουσιαστικά για να τις μαράνουμε. Με την τεχνική αυτή με μια ειδική βελόνα εισάγουμε την ίνα του laser στην ρίζα της αιμορροΐδας, δηλαδή στα αγγεία στα οποία τρέφεται η αιμορροΐδα, εφαρμόζουμε την ενέργεια του laser στο σημείο αυτό με αποτέλεσμα να καταστρέφουμε τα αγγεία, καταστρέφουμε δηλαδή τα αγγεία τα οποία τρέφουνε την αιμορροΐδα και παράλληλα το laser δημιουργεί μια ίνωση, με την οποία γίνεται ουσιαστικά μια συρρίκνωση του ιστού γύρω από τις αιμορροΐδες με αποτέλεσμα οι αιμορροΐδες να τραβιούνται προς τα μέσα. Άρα, έχουμε και καταστροφή της αγγείωσης των αιμορροΐδων, αλλά και συρρίκνωση του ιστού τους ώστε να πάψουν οι αιμορροΐδες να προπίπτουν.

Ποια τα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής με laser;

Τα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής με laser είναι πολλά και είναι και σημαντικά. Κατ’ αρχάς να θυμηθούμε ότι πολλοί ασθενείς απέτρεπαν στον εαυτό τους να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, γιατί υπήρχε ο μύθος του πόνου, τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και μετά από αυτό. Η θεραπεία των αιμορροΐδων με laser είναι εντελώς ανώδυνη. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου στην μισή ώρα. Γίνεται με τοπική αναισθησία με μέθη ή με περιοχική επισκληρίδιο αναισθησία και ο ασθενής το ίδιο απόγευμα, το οποίο εξέρχεται της Κλινικής, δεν χρειάζεται ούτε ένα παυσίπονο. Ή το πολύ πολύ να χρειαστεί ένα Depon για μία – δύο μέρες.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια μέθοδο που σέβεται τους ιστούς, είναι αναίμακτη, δεν επηρεάζει το βλεννογόνο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αυτήν την δυσάρεστη εκροή υγρών μετά το χειρουργείο που έχει η κλασσική μέθοδος. Δεν επηρεάζει καθόλου το σφικτήρα, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να προκληθεί ζημιά στο σφικτήρα και στο σφικτηριακό μηχανισμό με δημιουργία ακράτειας. Και τρίτον και πιο σημαντικό, ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του από την επόμενη μέρα χωρίς καν να νιώθει ότι έχει χειρουργηθεί.

Άρα λοιπόν, το κυριότερο πλεονέκτημα της θεραπείας των αιμορροΐδων με laser σε σχέση με την κλασσική μέθοδο, είναι ότι είναι νια εντελώς ανώδυνη μέθοδος, γρήγορη, η οποία δεν χρειάζεται γενική αναισθησία και η οποία επιτρέπει στον άρρωστο να επανέλθει άμεσα, εντός 24ώρου στην εργασία του και στην φυσιολογική δραστηριότητά του.