Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χοληδόχος κύστη ή ‘’χολή’’;

Καταρχάς να τα ξεχωρίσουμε: χολή είναι το υγρό το οποίο παράγεται στο συκώτι. Αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, ένα σακουλάκι το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος του συκωτιού και στη συνέχεια με ειδικά σωληνάκια πηγαίνει στο λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη της τροφής. Άρα, ουσιαστικά χολή που λέει ο κόσμος, πρόκειται για την χοληδόχο κύστη, το σακουλάκι αποθήκευσης της χολής.

Ποιες οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης;

Οι κυριότερες παθήσεις της χοληδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση δηλαδή η ύπαρξη λίθων μέσα στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης και οι επιπλοκές αυτών. Άλλες παθήσεις που αφορούν στη χοληδόχο κύστη είναι η παρουσία πολυπόδων και πολύ πιο σπάνια η παρουσία μιας κακοήθειας, δηλαδή καρκίνο της χοληδόχου κύστης.

Που οφείλεται η χολολιθίαση;

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες. Ουσιαστικά η χολολιθίαση μπαίνει και αυτή στο φάσμα των παθήσεων που οφείλονται στο δυτικό τρόπο ζωής. Θα ξεκινήσουμε να πούμε ότι οφείλεται σε κακή διατροφή. Διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Καθώς και σε ακανόνιστη διατροφή, δηλαδή κανονικά πρέπει να τρώμε 4-5 γεύματα την ημέρα και εμείς τρώμε ένα γεύμα με αποτέλεσμα η χοληδόχος κύστη να μην εκτελεί  την φυσιολογική της λειτουργία που είναι η σύσπαση και η προώθηση της χολής στον εντερικό σωλήνα. Ακολουθεί η κληρονομικότητα σε μεγάλο ποσοστό, το γυναικείο φύλλο, δηλαδή οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν μια πάθηση της χοληδόχου κύστης από τον άντρα. Η παχυσαρκία και οι εγκυμοσύνες, ειδικά οι πολλαπλές εγκυμοσύνες συμβάλλουν πολύ στην ανάπτυξη λίθων στην χοληδόχο κύστη.

Ποια τα συμπτώματα της χολολιθίασης;

Το κύριο σύμπτωμα της χολολιθίασης είναι ο κωλικός των χοληφόρων, δηλαδή ο πόνος. Αυτός εμφανίζεται όταν μια πέτρα, ουσιαστικά φράξει τον αυχένα, την έξοδο της χολής από την χοληδόχο κύστη και δημιουργήσει κωλικό όπως ακριβώς δημιουργεί και η πέτρα στο νεφρό. Άλλο σύμπτωμα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι μια επείγουσα κατάσταση, η οποία χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο και πολλές φορές χειρουργικής αντιμετώπισης τις πρώτες 48 με 72 ώρες. Και τέλος, πιο σπάνιες και πολύ πιο σοβαρές παθήσεις ή επιπλοκές της χολολιθίασης είναι ο αποφρακτικός ίκτερος, δηλαδή ουσιαστικά περνάει μια πέτρα στο σωληνάκι που λέει ο κόσμος της χολής, στον χοληδόχο πόρο, τον αποφράσσει και δημιουργεί τον ίκτερο ή παγκρεατίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης αντιμετωπίζονται ανάλογα με την φύση τους. Η κυριότερη πάθηση, η χολολιθίαση με τον κωλικό ή την  χολοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται με λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι από τις πρώτες εφαρμογές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην γενική χειρουργική. Και ουσιαστικά συνίσταται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με την βοήθεια ειδικών εργαλείων, μιας ειδικής κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων μέσα από μικρές τομές της τάξεως των 5 χιλ. μέχρι 1 εκ. στο κοιλιακό τοίχωμα.

Η χολοκυστεκτομή γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά;

Η χολοκυστεκτομή πρέπει πάντα να γίνεται λαπαροσκοπικά ή τουλάχιστον να προσπαθείται να γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αποτρέψουν την διενέργεια της χολοκυστεκτομής λαπαροσκοπικά. Αλλά πλέον με τη εξειδίκευση που υπάρχει στην λαπαροσκοπική χειρουργική το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό. Θεωρείται ότι το ποσοστό πρέπει να είναι περίπου 1/1000 σε μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή που γίνεται για απλή χολολιθίαση. Εάν υπάρχει φλεγμονή ή εάν υπάρχει οξεία χολοκυστίτιδα ή εμπύημα τότε τα ποσοστά γίνονται μεγαλύτερα και μπορούν να φτάσουν μέχρι 1, 2, 3 έως και 5%.

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής είναι πολλά και είναι και εύκολο να τα καταλάβουμε. Πρώτο απ΄όλα η επέμβαση γίνεται δια μικρών οπών και δεν χρειάζεται να ανοίξουμε το κοιλιακό τοίχωμα, τους μύες και να δημιουργήσουμε μεγάλο τραύμα στον ασθενή. Δεύτερον, η κάμερα μας επιτρέπει να βλέπουμε όλους τους ιστούς της κοιλιακής κοιλότητας σε μεγέθυνση μέχρι 20 φορές. Άρα, είμαστε πολύ πιο ακριβείς στην χειρουργική μας και η επέμβαση είναι εντελώς αναίμακτη. Τρίτον, επειδή δεν έχουμε μεγάλη τομή και επειδή η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται συνήθως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας δεν επιβαρύνεται το αναπνευστικό τους και δεν επιβαρύνεται το καρδιαγγειακό τους όπως επιβαρύνεται στην αντίστοιχη ανοιχτή χολοκυστεκτομή. Και τέλος σημαντικό τός για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες είναι το γεγονός ότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απείρως καλύτερο με την λαπαροσκοπική χειρουργική όπου οι τομές δεν ξεπερνάνε το 1 εκ.

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Μια άλλη πάθηση που αφορά στην χοληδόχο κύστη είναι οι πολύποδες. Οι πολύποδες ουσιαστικά είναι μικρές προσεκβολές του βλεννογόνου του εσωτερικού τοιχώματος της χοληδόχου κύστης, οι οποίες φτάνουν συνήθως το μέγεθος των μερικών χιλιοστών.

Είναι συχνοί;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι μια πάθηση της χοληδόχου κύστης που είναι αρκετά συχνή. Θεωρείται ότι σε τυχαία υπερηχογραφήματα θα εμφανιστεί στο 5 με 10% των ασθενών.

Είναι επικίνδυνοι;

Οι πολύποδες δεν δημιουργούν πόνο, δεν δημιουργούν συμπτώματα, δεν μπορούν να θεωρηθούν όπως οι λίθοι της χοληδόχου κύστης επικίνδυνοι για να δημιουργήσουν μια επιπλοκή, θεωρούνται σχετικά ακίνδυνοι.

Πότε χειρουργούνται και πώς;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης κατεξοχήν παρακολουθούνται με συνεχόμενα υπερηχογραφήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που μας καθορίζουν πότε θα χειρουργηθούν. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι εάν σε δυο συνεχόμενα υπερηχογραφήματα αυξάνεται το μέγεθος ενός πολύποδα ή εάν δούμε ότι ο αριθμός των πολυπόδων είναι πάνω από τρεις ή έχουμε έναν πολύποδα ο οποίος είναι πάνω από ένα εκατοστό τότε αποτελεί απόλυτη ένδειξη για να προβούμε σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Δηλαδή ουσιαστικά σε λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με τους πολύποδες που έχει στο εσωτερικό της. Και αυτό γιατί όταν συντρέχουν οι προαναφερθέντες λόγοι τότε αυξάνεται για το μέλλον η πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας της χοληδόχου κύστης και για αυτό θα πρέπει να αφαιρείται.