Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση Εκκολπωματικής Νόσου

Τι είναι εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου;

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση εκκολπωματικής νόσου

Εκκολπωμάτωση είναι η ανάπτυξη εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με σακουλάκια. Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.

Η εκκολπωμάτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Ποια η σημασία της παρουσίας των εκκολπωμάτων;

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση εκκολπωματικής νόσου

Τα εκκολπώματα μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και μάλιστα ο ίδιος να αγνοεί την ύπαρξή τους. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να αναπτυχθεί φλεγμονή η οποία εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιά και πυρετό και ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιωτική αγωγή στις περισσότερες περιπτώσεις. Μόνο σε περιπτώσεις ρήξης του εκκολπώματος και ανάπτυξης τοπικής ή γενικευμένης περιτονίτιδας ο ασθενής οδηγείται εκτάκτως στο χειρουργείο. Η επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις διατρήσεων και περιτονίτιδας μπορεί να απαιτήσουν τη δημιουργία κολοστομίας («παρά φύσην έδρας»).

Ποια η θεραπευτική αντιμετώπιση της εκκολπωμάτωσης;

Οι ασθενείς με εκκολπωμάτωση πρέπει να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος. Aν ένας ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση του σιγμοειδούς για να προληφθούν τα χειρότερα και να θεραπευθεί δια παντώς. Εάν μάλιστα ο ασθενής είναι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση και μετά το πρώτο σοβαρό επεισόδιο εκκολπωματίτιδας. Μάλιστα σχεδόν όλο το φάσμα των επεμβάσεων στο παχύ έντερο για εκκολπωματίτιδα, σήμερα, πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά.