Καρκίνος Ορθού

Καρκίνος Ορθού

Ορθό είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου μήκους περί τα 12-15 εκ. πριν τον πρωκτό. Χρησιμεύει για την αποθήκευση των κοπράνων πριν την αφόδευση.

Ο καρκίνος του ορθού έχει μεγάλη ομοιότητα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά παρουσιάζει και μερικές σημαντικές διαφορές και για τον λόγο αυτόν γίνεται ιδιαίτερη μνεία. Οι ιδιαιτερότητες αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Η πλειονότητα των καρκίνων του ορθού μπορούν να ανιχνευθούν με μια απλή δακτυλική εξέταση. Είναι λοιπόν κατανοητό πόσο σημαντική είναι η εξέταση από ιατρό.
  • Η θεραπεία του καρκίνου του ορθού είναι πιο δύσκολη από αυτήν του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά δύσκολη, συνήθως απαιτεί τη δημιουργία προσωρινής ή και μόνιμης στομίας («παρά φύσην έδρας») και πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς. Ο συντονισμός της ομάδας των διαφόρων ειδικοτήτων πρέπει να είναι άψογος. Πολλές φορές η θεραπεία με χημειοθεραπευτικά φάρμακα και ακτινοβολία πρέπει να προηγηθεί του χειρουργείου.
  • Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό επιπλοκών μετά το χειρουργείο άλλες από τις οποίες είναι απλές ενώ άλλες μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα.
  • Υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό υποτροπής της νόσου η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού χειρουργικά γίνεται με τη λαπαροσκοπική μέθοδο με μεγάλη ασφάλεια και ογκολογική επάρκεια.