Κύστη Ωοθήκης

Κύστη Ωοθήκης

Η απλή κύστη ωοθήκης είναι ένα ωοθυλάκιο το οποίο δεν ακολούθησε τη φυσιολογική πορεία και δεν οδηγήθηκε σε ωορηξία αλλά αντίθετα συνέχισε να μεγαλώνει και πήρε τη μορφή κύστης.

Η διαδικασία αυτή , δηλαδή η ανάπτυξη απλών κύστεων, μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά την αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας και τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή. Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται καμία θεραπεία ενώ μερικές φορές χρειάζεται η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων για να υποχωρήσει η κύστη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις επιμονής της κύστης ή υποψίας κακοήθειας απαιτείται χειρουργική επέμβαση και σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδεδειγμένη λύση είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεσή τους.

Ενδομητρίωση

Ενδομήτριο είναι ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Ενδομητρίωση είναι η πάθηση όπου ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται και εκτός της μήτρας, όπως μέσα στην κοιλιά.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πυελικό πόνο, ιδιαίτερα κατά τη σεξουαλική επαφή, ανωμαλίες στην περίοδο, συμφύσεις και ελάττωση της γονιμότητας.

Η αντιμετώπισή της είναι συνήθως φαρμακευτική. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις ανάπτυξης ενδομητρικών («σοκολατοειδών») κύστεων συνιστάται λαπαροσκοπική αφαίρεση των ενδομητρικών εστιών.