Κύστη Κόκκυγος Με Laser

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση ιδιαίτερα στους άνδρες από την εφηβεία έως την ηλικία των 40 ετών – κυρίως από 15 έως 25 ετών – καθώς και σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Ποια τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος συνήθως εμφανίζεται σαν μια επώδυνη φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα μπορεί να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Συχνά παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή. Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία. Σπάνια εμφανίζεται σαν μία μικρή διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα και η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό.

Θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύον, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο ενώ ταυτόχρονα χορηγείται αντιβιωτική αγωγή. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές (ανοικτή, κλειστή, ημίκλειστη). Η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος είναι η εφαρμογή Laser για την καταστροφή της κοιλότητας της κύστης και όλων των συριγγωδών πόρων της.

Θεραπεία κύστης κόκκυγος με Laser

Δημιουργούμε μια μικρή οπή 2mm από την οποία καθαρίζεται σχολαστικά η κοιλότητα της κύστης κόκκυγος από τρίχες και νεκρωμένα κύτταρα και στη συνέχεια γίνεται επιμελής έκπλυσή της. Στη συνέχεια τοποθετούμε την ειδική ίνα Laser και εφαρμόζουμε διαδοχικά την ενέργειά της σε όλη τη διαδρομή των συριγγίων καθώς και της κοιλότητας της κύστης κόκκυγος καταστρέφοντας το εσωτερικό της, το επιθήλιό της.

Ποια τα πλεονεκτήματα του Laser;

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι εντυπωσιακά για την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser

  • Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία ή ήπια μέθη
  • Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο σε μία ώρα
  • Δεν χρειάζονται παυσίπονα μετά την επέμβαση ούτε και χορήγηση αντιβιωτικών
  • Δεν δημιουργούνται μεγάλες κοιλότητες ή ανοιχτά τραύματα
  • Δεν χρειάζονται επίπονες καθημερινές αλλαγές του τραύματος
  • Επιστρέφει στην εργασία του από το ίδιο απόγευμα ή την επόμενη ημέρα

Το κυριότερο πλεονέκτημα της θεραπείας της κύστης κόκκυγος με Laser είναι ότι ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο.