Τοποθέτηση Ενδογαστρικού Μπαλονιού

Τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού

Η τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού είναι ένας επεμβατικός αλλά μη χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η μέθοδος αυτή είχε εφαρμοσθεί αρχικά σαν ένα πρώτο στάδιο για να πραγματοποιηθεί απώλεια βάρους σε εξαιρετικά παχύσαρκους ασθενείς που δεν άντεχαν από την αρχή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Σε δεύτερο στάδιο, μετά την απώλεια αρκετών κιλών και τη βελτίωση των αναπνευστικών και καρδιολογικών παραμέτρων του ασθενούς, ακολουθούσε η χειρουργική επέμβαση.

Και σήμερα η χρήση του ενδογαστρικού μπαλονιού ενδείκνυται είτε στα πλαίσια επέμβασης δύο σταδίων ή σε παχύσαρκους ασθενείς που αρνούνται χειρουργική επέμβαση.

Με τη μέθοδο αυτή εισάγεται ένα μπαλόνι ξεφούσκωτο από το στόμα στο στομάχι με τη βοήθεια του γαστροσκοπίου υπό μέθη. Γίνεται γαστροσκόπηση, λοιπόν, για να σιγουρευτούμε για την απουσία παθολογίας του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, στη συνέχεια τοποθετείται το μπαλόνι, ελέγχεται η θέση του και στη συνέχεια φουσκώνεται με ορό χρωματισμένο με μπλε του μεθυλενίου. Είναι τεχνική χαμηλής νοσηρότητας (χωρίς ενοχλήματα) και αρκετά αποτελεσματική αν συνοδεύεται από ειδικό διατροφικό πρόγραμμα.

Το ενδογαστρικό μπαλόνι αφαιρείται σε 3 με 6 μήνες. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής θα χάσει αρκετά κιλά μόνο εάν ακολουθεί τις συγκεκριμένες διαιτητικές οδηγίες.

Μετά την αφαίρεση του μπαλονιού ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει παρόμοια διαιτητική συμπεριφορά ή να υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση αλλιώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.