Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση;

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα φυσιολογικό τμήμα του παχέος εντέρου του ανθρώπου. Σε νεαρή ηλικία είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό και βοηθά στην αμυντική λειτουργία του οργανισμού.

Τι είναι οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Είναι μια επείγουσα κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση. Η φλεγμονή αυτή οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της είτε από μηχανικούς λόγους (πχ. κοπρόλιθο) είτε από λοιμώδεις (πχ. ιογενείς λοιμώξεις).

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας;

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η συμπτωματολογία της οξείας σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη, ιδιαίτερα σε νεαρά κορίτσια, και για αυτό η διάγνωσή της απαιτεί υψηλό δείκτη υποψίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδηλώνεται αρχικά με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομαχιού και αδιαθεσία. Προοδευτικά ο πόνος γίνεται εντονότερος και μετατοπίζεται προς το κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς, ενώ ταυτόγχρονα μπορεί να παρουσιασθεί πυρετός ή και έμετος. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και στηρίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα του ασθενούς και στην εμπειρία του χειρουργού. Επειδή πολλές φορές η συμπτωματολογία δεν είναι ξεκάθαρη ο ασθενής εισάγεται στο Νοσοκομείο και παρακολουθείται για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα. Στη διάγνωση βοηθούν οι εξετάσεις αίματος καθώς και το υπερηχογράφημα κοιλίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας κοιλίας.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται χωρίς χειρουργείο;

Όχι. Εάν η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπισθεί άμεσα χειρουργικά τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές από τη ρήξη της μέσα στην κοιλιά όπως τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα, ενδοκοιλιακά αποστήματα κ.ά., καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς.

Τι είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα χειρουργείται πλέον λαπαροσκοπικά. Συγκεκριμένα, γίνονται τρεις μικρές τομές 0,5 έως 1 εκατοστού διαμέσου των οποίων εισάγονται μια μικρή κάμερα υψηλής ευκρίνειας και εξειδικευμένα εργαλεία μικρής διαμέτρου. Με τον τρόπο αυτό η φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται γρήγορα, αναίμακτα και με απόλυτη ασφάλεια.

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής;

Εκτός από τα συνήθη πλεονεκτήματα μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης (μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερο χειρουργικό τραύμα, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα) το κυριότερο πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής είναι ότι εξετάζεται με ασφάλεια όλη η κοιλιά και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα και σίγουρα άλλες παθολογικές καταστάσεις που μοιάζουν με την οξεία σκωληκοειδίτιδα (όπως τα γυναικολογικά προβλήματα).

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδής απόφυσης από εξειδικευμένο λαπαροσκόπο χειρουργό είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση.