Χειρουργική Μέσω Μιας Οπής SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery)

Χειρουργική μέσω μιας οπής SILS

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική ήταν ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από μικρές τομές και με τη βοήθεια μιας κάμερας βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς που προβάλλονται σε μια οθόνη.

Αυτή η ιδιαιτερότητα της λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, το γεγονός δηλαδή ότι βλέπεις και χειρουργείς ουσιαστικά μέσα από οπές του κοιλιακού τοιχώματος της είχε δώσει το χαρακτηρισμό της χειρουργικής της κλειδαρότρυπας (keyhole surgery). Ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε άπειρες φορές από τους εκπροσώπους του χειρουργικού κατεστημένου για να χλευάσουν την καινούργια αυτή τεχνική – είναι γνωστός μηχανισμός άμυνας για να κρατηθούν τα κεκτημένα.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα όμως της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (ελάχιστος πόνος, ελάχιστο χειρουργικό τραύμα , τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, μηδαμινή απώλεια αίματος, σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία, κτλ) έχουν οδηγήσει στην κυριαρχία της την τελευταία δεκαετία. Σήμερα η πλειονότητα των χειρουργικών επεμβάσεων γίνεται λαπαροσκοπικά. Ποιος θα το περίμενε όμως ότι θα έφθανε η στιγμή που οι πολέμιοι της λαπαροσκοπικής χειρουργικής θα “δικαιωνόντουσαν”; Ποιος περίμενε ότι θα εξελισσόταν τόσο γρήγορα ώστε σήμερα να εφαρμόζεται πραγματικά η χειρουργική της κλειδαρότρυπας;

Χειρουργική μέσω μιας οπής SILS

Είναι πλέον γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και εφαρμόζεται η χειρουργική της ‘μίας οπής’ ή ‘μίας τομής’ η λεγόμενη SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery). Με την τεχνική αυτή και με τη βοήθεια απόλυτα εξειδικευμένων οργάνων γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις μέσω μιας μικρής τομής 2 εκατοστών στον ομφαλό.

Δηλαδή γίνεται πλέον αφαίρεση της χολής όχι μέσω τομής 10-15 εκατοστών όπως στην κλασική χειρουργική, ούτε καν μέσω τεσσάρων μικρών τομών 0,5-1 εκατοστού όπως στη λαπαροσκοπική χειρουργική αλλά μέσω μίας μόνο μικρής τομής 2 εκατοστών στον ομφαλό. Τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι σημαντικά καθώς ο πόνος γίνεται πλέον μηδαμινός και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Από το 2008 και στην Πάτρα έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε τη νέα αυτή λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο. Έχουμε πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, σκωληκοειδεκτομές καθώς και γυναικολογικές επεμβάσεις (κύστες ωοθήκης κτλ) μέσω μίας και μοναδικής τομής 2 εκατοστών στον ομφαλό.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι είναι μία πολλά υποσχόμενη νέα χειρουργική μέθοδος η οποία όταν εφαρμόζεται με συγκεκριμένα κριτήρια προσφέρει σημαντικότατα πλεονεκτήματα στην ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου καθώς και στην τελειοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος.

Χειρουργική μέσω μιας οπής SILS