Ραγάδα Δακτυλίου Με Laser

Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου;

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού.

Ποια τα συμπτώματα της ραγάδας δακτυλίου;

Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία. Εντόπιση πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου υποδηλώνει τη συνύπαρξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και κυρίως της νόσου του Crohn.

Θεραπεία ραγάδας δακτυλίου

Αρχικά η ραγάδα μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με τη χορήγηση ειδικών αλοιφών (Rectogesic) για διάστημα 4-6 εβδομάδων. Το μειονέκτημα της αλοιφής αυτής είναι αφενός οι παρενέργειες (έντονος πονοκέφαλος που αναγκάζει τους ασθενείς να διακόψουν την θεραπεία στο 30% των περιπτώσεων) και αφετέρου η υποτροπή που φθάνει στο 50%.

Δεύτερη γραμμή συντηρητικής αγωγής είναι η θεραπεία με ενέσεις Bottox. Μειονεκτήματα, το κόστος, η επαναλαμβανόμενη θεραπεία και η μικρή εμπειρία. Η πιο σίγουρη, ασφαλής και μόνιμη θεραπεία είναι η επεμβατική αντιμετώπιση της ραγάδας με τη χρήση Laser. Με τη βοήθεια του laser γίνεται αφαίρεση του ουλώδους βλεννογονικού ιστού ενώ σε περίπτωση χρόνιας ραγάδας ακολουθεί και περιορισμένης είναι η έσω σφιγκτηροτομή η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.

Η αντιμετώπιση της ραγάδας με τη βοήθεια του laser είναι εύκολη, ανώδυνη, ασφαλής και μόνιμη λύση. Η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς είναι 24ώρες και ο πόνος της ραγάδας εξαφανίζεται αμέσως.