Παχυσαρκία

Εξειδίκευση στην παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ως νόσος έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι πλέον αποτελεί μια επιδημική πάθηση, δηλαδή τα ποσοστά και ο τρόπος εμφάνισής τους έχουν λάβει τις διαστάσεις μιας επιδημίας, και το δεύτερο είναι ότι η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη, περίπλοκη και απαιτεί τον άρτιο συνδυασμό και συνεργασία μιας ομάδας εξειδικευμένων ιατρών.

Η χειρουργική αντιμετώπιση, λοιπόν, της παχυσαρκίας δεν είναι απλά μια λαπαροσκοπική επέμβαση μείζονος βαρύτητας αλλά μια όσο το δυνατό συνολικότερη αντιμετώπιση του παχύσαρκου ασθενούς. Αυτό απαιτεί από τον ίδιο το χειρουργό γνώση όλων των παραμέτρων της, της παθολογικής, ενδοκρινολογικής αλλά και ψυχιατρικής παραμέτρου, πέραν της εγχειρητικής τεχνικής.

Προσωπικά ασχολούμαι με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από τα χρόνια της ειδίκευσής μου καθώς είχα την τύχη να συμμετέχω στο πιο ολοκληρωμένο ίσως τμήμα αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας της Ελλάδας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Χειρουργικής Φ. Καλφαρέντζου.

Είχα την ευκαιρία μάλιστα και εκπόνησα τη διδακτορική μου διατριβή στην παχυσαρκία μελετώντας για πρώτη φορά στην Πάτρα τις επιπτώσεις των βαριατρικών επεμβάσεων στις ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος, τις περίφημες ghrelin και PYY , καθώς και τη σημασία τους στην απώλεια βάρους, υπό την επίβλεψη του κ.Καλφαρέντζου.

Έκτοτε είμαι σε συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων μετέχοντας σε αναγνωρισμένα courses όπως αναγράφω και στο βιογραφικό μου.