Οι παθήσεις του παχέος εντέρου
Η τροφή που προσλαμβάνει ο άνθρωπος ακολουθεί μια οδό στο σώμα του που ονομάζεται γαστρεντερικός σωλήνας. Αρχικά, λοιπόν, από το στόμα, όπου η τροφή κατακερματίζεται, περνάει στον φάρυγγα και στον οισοφάγο για να καταλήξει αρχικά στο στόμαχο. Εκεί αναμειγνύεται με γαστρικό υγρό και ρευστοποιείται για να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο όπου προστίθενται τα υγρά της χολής και του παγκρέατος. Στη συνέχεια φθάνει στο λεπτό έντερο (~6μέτρα) όπου και γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της.
Το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα είναι το παχύ έντερο ή κόλον (~1,5μέτρο), όπου απορροφάται το νερό και οι ηλεκτρολύτες και μετατρέπονται τα υπολείμματα των άπεπτων τροφών σε κόπρανα. Το παχύ έντερο ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και καταλήγει στο ορθό όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα πριν την αποβολή τους από τον πρωκτό.
Ποια είναι τα συμπτώματα των παθήσεων του παχέος εντέρου;
Κάποιες από τις παθήσεις του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα και να ανακαλυφθούν τυχαία, ακόμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα συνηθέστερα όμως συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
- Αιμορραγία από τον πρωκτό
- Πόνος σαν κωλικός σε όλη την κοιλιά αλλά κυρίως στην κάτω κοιλιά
- Επίμονη και βασανιστική δυσκοιλιότητα
- Επίμονη και ασυνήθιστη διάρροια
- Κενώσεις με αίμα και βλέννη
- Τυμπανισμός σε όλη την κοιλιά, πόνος και εμετός
Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις του παχέος εντέρου;
- Δυσκοιλιότητα
- Ευερέθιστο έντερο
- Εκκολπωμάτωση
- Αγγειοδυσπλασίες
- Φλεγμονώδεις νόσοι ( ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn)
- Καλοήθεις όγκοι, κυρίως πολύποδες
- Κακοήθεις νόσοι, κυρίως αδενοκαρκίνωμα
Ποιες είναι οι επιπλοκές των παθήσεων του παχέος εντέρου;
Δυστυχώς οι διάφορες παθήσεις του παχέος εντέρου εάν δεν διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες επιπλοκές που πολλές φορές είναι απειλητικές για τη ζωή των ασθενών. Οι κυριότερες είναι:
- Σοβαρή αιμορραγία
- Απόφραξη του εντέρου και ειλεός
- Διάτρηση του εντέρου και περιτονίτιδα
- Δημιουργία ενδοκοιλιακού αποστήματος ή και συριγγίου – επικοινωνία δηλαδή – με άλλα όργανα της κοιλιάς
Οι παραπάνω επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς και τις περισσότερες φορές απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.