Ο ορθοπρωκτικός σωλήνας είναι το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και οδηγεί στην έξοδο των σχηματισμένων κοπράνων. Οι παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική κλινική οντότητα. Ο λόγος είναι ότι είναι εξαιρετικά συχνές, είναι βασανιστικές για την καθημερινότητα του ασθενούς και απαιτούν σίγουρη, ασφαλή και ριζική λύση από την πρώτη στιγμή που αντιμετωπίζονται από τον χειρουργό γιατί αλλιώς ο ασθενής μπαίνει σε περιπέτειες και μπορεί να χρειασθεί διαδοχικά χειρουργεία.
Οι κυριότερες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα, πέραν των αιμορροϊδων, είναι:
- Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου
- Περιεδρικό απόστημα
- Περιεδρικό συρίγγιο
Ραγάδα δακτυλίου
Είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού.
Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία. Εντόπιση πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου υποδηλώνει τη συνύπαρξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και κυρίως της νόσου του Crohn.
Αρχικά η ραγάδα μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με τη χορήγηση ειδικών αλοιφών (Rectogesic) για διάστημα 4-6 εβδομάδων. Το μειονέκτημα της αλοιφής αυτής είναι αφενός οι παρενέργειες (έντονος πονοκέφαλος που αναγκάζει τους ασθενείς να διακόψουν την θεραπεία στο 30% των περιπτώσεων) και αφετέρου η υποτροπή που φθάνει στο 50%. Δεύτερη γραμμή συντηρητικής αγωγής είναι η θεραπεία με ενέσεις Bottox. Μειονεκτήματα, το κόστος, η επαναλαμβανόμενη θεραπεία και η μικρή εμπειρία.
Η πιο σίγουρη, ασφαλής και μόνιμη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αντιμετώπιση της ραγάδας είναι η έσω σφιγκτηροτομή (διατομή τμήματος του έσω σφιγκτήρα) η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής. Είναι εύκολη, ανώδυνη, ασφαλής και μόνιμη λύση. Η διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς είναι 24ώρες και ο πόνος της ραγάδας εξαφανίζεται αμέσως.
Περιεδρικό απόστημα
Αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης. Εκδηλώνεται με πόνο και πυρετό, καθώς και με συλλογή πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, ενώ είναι αποτέλεσμα μικροβιακής φλεγμονής της περιπρωκτικής περιοχής. Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην έγκαιρη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του.
Εάν δε γίνει άμεση αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε βαρειά σηπτική κατάσταση ιδιαίτερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, εάν δεν γίνει σωστή χειρουργική παροχέτευση, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπής του αποστήματος ή δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου.
Περιεδρικό συρίγγιο
Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο). Το περιεδρικό συρίγγιο είναι συνήθως το κατάλοιπο ενός ατελώς θεραπευθέντος περιεδρικού αποστήματος.
Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντοτε χειρουργική. Βασικές αρχές της θεραπείας αποτελούν:
- Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
- Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του.
- Η όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων.