Η μεγαλύτερη πρόοδος των τελευταίων χρόνων στη Χειρουργική είναι η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η οποία αυξάνει σταδιακά το μερίδιο της στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων. Μία από τις νέες λαπαροσκοπικές μεθόδους είναι και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών.
Τι ονομάζουμε κήλη του κοιλιακού τοιχώματος;
Με τον όρο αυτό εννοούμε την προβολή ενός οργάνου της κοιλιάς διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Με απλούστερα λόγια, ένα όργανο της κοιλότητας της κοιλιάς (συνήθως το επίπλουν, αλλά και το έντερο, η ουροδόχος κύστη, κτλ) βρίσκει έξοδο από ένα ελαττωματικό σημείο του τοιχώματός της και προβάλει προς τα έξω. Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, η οποία στην αρχή ανατάσσεται εύκολα. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση.
Τι ονομάζουμε βουβωνοκήλη;
Είναι η κήλη που εντοπίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης.
Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Η θεραπεία της είναι μόνο χειρουργική. Ειδικότερα, στους ενήλικες ανθρώπους πρέπει να χειρουργείται το συντομότερο δυνατό για να μην αναπτυχθεί κάποια από τις συχνές επιπλοκές της (περίσφιξη, νέκρωση εντέρου κτλ).
Ποιες χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι. Η πρώτη είναι η λεγόμενη ανοικτή μέθοδος όπου γίνεται μια τομή περίπου 10 εκ στην περιοχή της βουβωνοκήλης και τοποθετείται ένα πλέγμα που αποκαθιστά τη βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η λεγόμενη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Πώς αποκαθίσταται η βουβωνοκήλη λαπαροσκοπικά;
Υπάρχουν δύο μέθοδοι, η ενδοπεριτοναϊκή (TAPP) και η εξωπεριτοναϊκή (TEP). Στην ενδοπεριτοναϊκή μέθοδο (TAPP) τα λαπαροσκοπικά εργαλεία μπαίνουν μέσα στην κοιλιά γεγονός που θεωρείται μειονέκτημα και για το λόγο αυτό δε τη χρησιμοποιούμε στην κλινική μας. Η εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (TEP), κατά την οποία τα λαπαροσκοπικά εργαλεία δεν εισέρχονται στην κοιλιά, αποτελεί την πιο διαδεδομένη επέμβαση και αυτή χρησιμοποιούμε στην κλινική μας.
Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά, για αυτό και η μέθοδος αυτή εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό.
- ο πόνος αμέσως μετά το χειρουργείο είναι από ανύπαρκτος έως ελάχιστος, και σαφέστατα μικρότερος από την ανοικτή μέθοδο.
- ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του σε δύο ημέρες και να έχει κανονική δραστηριότητα σε μία εβδομάδα.
- ο λεγόμενος χρόνιος πόνος είναι πολύ μικρότερος γιατί αναγνωρίζονται και διαφυλάσσονται τα νεύρα της περιοχής.
- έχει απόλυτη ένδειξη σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες (κήλες και στις δύο πλευρές) καθώς και σε υποτροπές βουβωνοκηλών.
- προσφέρει εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα καθώς γίνονται μόνο τρεις μικρές τομές των 5-10 χιλιοστών.
Περιγραφή της επέμβασης
Ο ασθενής αφού έχει υποβληθεί στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο την προηγούμενη μέρα εισάγεται στο νοσοκομείο το πρωϊνό της επέμβασης. Είναι νηστικός από το προηγούμενο βράδυ ενώ επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού μέχρι και δύο ώρες πριν το χειρουργείο. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο γίνεται μόνο τρεις μικρές τομές των 5 mm – 1 cm. Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια ειδικής κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Η βουβωνοκήλη αποκαθίσταται και τοποθετείται και ένα συνθετικό πλέγμα για τη σύγκλειση του χάσματος. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. Όταν ο ασθενής ξυπνάει δεν πονά και δε φέρει κανενός είδους σωληνάκια ή παροχετεύσεις. Παραμένει στην ανάνηψη του χειρουργείου για μισή ώρα και στη συνέχεια μεταφέρεται σε θάλαμο της κλινικής.
Μετεγχειρητική ανάρρωση
- Άμεσα μετεγχειρητικά ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως μετά από μερικές ώρες. Το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου λαμβάνει υδρική δίαιτα (νερό, τσάι, φρυγανιά και σούπα φιδέ). Εξέρχεται την επομένη μετά από εργαστηριακό έλεγχο ρουτίνας (εξετάσεις αίματος)
- Τις επόμενες ημέρες ο ασθενής δεν νιώθει κανένα πόνο και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην φυσιολογική του δραστηριότητα πλην της αποφυγής άρσης μεγάλου βάρους για ένα μήνα.
- Ο ασθενής δεν φέρει εξωτερικά ράμματα. Κάνει ντους και στην περιοχή του χειρουργείου ελεύθερα από την τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο
- Μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται μετά την πάροδο μίας εβδομάδας μετά το χειρουργείο
- Επάνοδος στη σεξουαλική δραστηριότητα σε μία εβδομάδα
- Γυμναστήριο μπορεί να ξεκινήσει ο ασθενής σταδιακά σε ένα μήνα