Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση Ειλεού

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ειλεού

Ειλεός είναι η πάθηση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής αδυνατεί να προωθήσει το εντερικό του περιεχόμενο στο γαστρεντερικό σωλήνα προς αφόδευση λόγω προβλήματος σε τμήμα του λεπτού ή παχέος εντέρου.

Υπάρχουν δύο είδη ειλεού, ο παραλυτικός ειλεός και ο αποφρακτικός ειλεός.

Ο παραλυτικός ειλεός οφείλεται σε λειτουργική διαταραχή του λεπτού ή του παχέος εντέρου κυρίως, κατά την οποία χωρίς να υπάρχει κάποιο κώλυμα το τοίχωμα του εντέρου αδυνατεί να κάνει τις φυσιολογικές συσπάσεις οι οποίες και προκαλούν την προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση εντερικού περιεχομένου και αέρα και το τυμπανισμό της κοιλίας. Ο παραλυτικός ειλεός παρατηρείται κύρια σε χρονίως κατακεκλιμμένα ηλικιωμένα άτομα καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με ψυχιατρικά φάρμακα. Η αντιμετώπισή του είναι συντηρητική με υπακτικά και αποσυμφόρηση του παχέος εντέρου με υποκλυσμούς.

Ο αποφρακτικός ειλεός χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός κωλύματος σε κάποιο τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου το οποίο παρεμποδίζει την προώθηση του εντερικού περιεχομένου, προκαλεί δηλαδή απόφραξη. Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πολλά και εξαρτώνται από το ποιο τμήμα του εντέρου έχει το πρόβλημα, το λεπτό ή το παχύ έντερο, αλλά τα συνηθέστερα από αυτά είναι τα παρακάτω.

  • Όγκος στο παχύ έντερο.
  • Φλεγμονώδης μάζα στο παχύ έντερο, π.χ. από εκκολπώματα.
  • Προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, οι οποίες προκαλούν συμφύσεις μέσα σε αυτήν. Συμφύσεις είναι η μη φυσιολογική πρόσφυση των εντερικών ελίκων τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα όργανα της κοιλιακής κοιλότητας καθώς και με το τοίχωμα αυτής. Αποτέλεσμα αυτών είναι κάποιες φορές να προκαλείται απόφραξη στο λεπτό έντερο λόγω των συμφύσεων, ο λεγόμενος συμφυτικός ειλεός.
  • Προηγούμενη ακτινοβόληση της κοιλίας, κυρίως της ελάσσονος πυέλου σε γυναικολογικές κακοήθειες. Η ακτινοβολία βλάπτει το λεπτό κυρίως έντερο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να προκαλείται στα πάσχοντα σημεία του απόφραξη, ο λεγόμενος ειλεός από ακτινική εντερίτιδα.

Αντιμετώπιση του ειλεού

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων του συμφυτικού ειλεού του λεπτού εντέρου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική και σε λίγες μόνο περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η ενδεδειγμένη επέμβαση τότε είναι η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση. Η λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση πέραν από τα θεμελιωμένα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης προσφέρει και ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στους ασθενείς αυτούς. Επειδή δεν ανοίγεται η κοιλιακή χώρα μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας νέων συμφύσεων καθώς και ο κίνδυνος επανεμφάνισης νέου επεισοδίου συμφυτικού ειλεού.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία συμφυτικού ειλεού είναι η εμφάνισή του μετά από επέμβαση ανοιχτής σκωληκοειδεκτομής σε νεαρή ηλικία. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω έως τώρα πληθώρα τέτοιων περιστατικών με μεγάλη επιτυχία, σε ασθενείς από 25 έως και 92 ετών! Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και τα οφέλη των ασθενών από τη λαπαροσκοπική επέμβαση τεράστια. Οι περιπτώσεις του αποφρακτικού ειλεού του παχέος εντέρου χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι η επέμβαση εκλογής.