Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Bypass

Η γαστρική παράκαμψη ( gastric bypass) είναι η χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας με την οποία πρέπει να συγκρίνονται όλες οι άλλες βαριατρικές επεμβάσεις. Το πρώτο γαστρικό bypass έγινε τη δεκαετία του 1960 και από το τέλος της δεκαετίας του 1990 γίνεται και λαπαροσκοπικά.

Τι είναι το γαστρικό bypass;

Κατά την επέμβαση αυτή (βλ. Εικόνα) αφ’ενός δημιουργείται ένας μικρός θύλακος στο άνω μέρος του στομάχου, ένα νέο μικρό στομάχι δηλαδή, και αφ’ετέρου παρακάμπτεται ένα σημαντικό τμήμα του λεπτού ενέρου. Ο μικρός γαστρικός θύλακος εξασφαλίζει μετά από μικρή πρόσληψη τροφής να επέρχεται το αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η περαιτέρω πρόσληψη τροφής.

Η τροφή τώρα η οποία περνάει από τον γαστρικό θύλακο στο λεπτό έντερο δεν υφίσταται άμεσα απορρόφηση, παρακάμπτει ένα τμήμα του λεπτού εντέρου περίπου 1,5 m και απορροφάται στο υπόλοιπο λεπτό έντερο αφού αναμειχθεί με τη χολή και τα παγκρεατικά υγρά. Επιτυγχάνεται έτσι η μερική και όχι πλήρης απορρόφηση της τροφής στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Πως γίνεται το γαστρικό bypass;

Το γαστρικό bypass γίνεται λαπαροσκοπικά. Ο μέσος εγχειρητικός χρόνος κυμαίνεται από 3 έως 4 ώρες και ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 5 ημέρες. Η μέθοδος αυτή οδηγεί σε απώλεια του 65-85% του υπερβάλλοντος βάρους και βελτίωση ή πλήρη υποχώρηση των συνοδών παθήσεων, όπως της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου ΙΙ και του συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο.

Οι επιπλοκές, αν και σπάνιες, περιλαμβάνουν στένωση στη γαστρονηστιδοστομία, εσωτερικές κήλες, αναστομωτικό έλκος και διαφυγή από τη γραμμή συρραφής.