Ευερέθιστο Έντερο

Ευερέθιστο Έντερο

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που συχνά αποκαλείται και σπαστική κολίτιδα είναι από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Τα συχνότερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι:

  • Φούσκωμα και μετεωρισμός στο έντερο ιδιαίτερα μετά το φαγητό
  • Πόνοι στην κοιλιά που υποχωρούν μετά την κένωση
  • Εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας
  • Αίσθημα άμεσης ανάγκης αφόδευσης

Επειδή η διάγνωση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι εύκολη έχουν θεσπισθεί κριτήρια τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος ή ενοχλήσεις στην κοιλιά για τουλάχιστον 12 εβδομάδες στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου – δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενες.
  • Ο πόνος ή οι ενοχλήσεις στην κοιλιά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 από τα 3 παρακάτω γνωρίσματα: α) ανακουφίζονται από την αφόδευση, β) όταν ξεκινήσουν παρατηρείται και αλλαγή στην συχνότητα της αφόδευσης, γ) όταν ξεκινήσουν παρατηρείται αλλαγή στη μορφή των κοπράνων.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου επιδεινώνεται από το stress, την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ή πλούσιων σε λίπη. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, βοηθά η μείωση του στρες και η τακτική σωματική άσκηση. Είναι επίσης προτιμότερο οι ασθενείς να τρώνε μικρά συχνά γεύματα αντί των κλασικών τριών γευμάτων την ημέρα. Η ισοζυγισμένη υγιεινή διατροφή όπως επίσης και η αποφυγή των φαγώσιμων που ο ασθενής αισθάνεται ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του, βελτιώνουν την κατάσταση. Επίσης μια σειρά από φάρμακα, κυρίως σπασμολυτικά, μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συμπτώματα.