Λαπαροσκοπική Τοποθέτηση Γαστρικού Δακτυλίου

Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος;

Ο γαστρικός δακτύλιος είναι ένας μαλακός ιμάντας από σιλικόνη ο οποίος στην εσωτερική επιφάνειά του και καθ’ όλο το μήκος του καλύπτεται από ένα λεπτό μπαλόνι. Το σύστημα του γαστρικού δακτυλίου συνδέεται με ένα σωληνάκι με μια μικρή αντλία. Μπορούμε να φουσκώσουμε το μπαλόνι του δακτυλίου ρίχνοντας υγρό μέσω της αντλίας (ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος).

Ποια τα πλεονεκτήματα της επέμβασης του γαστρικού δακτυλίου;

Λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου
  1. Γίνεται πάντα λαπαροσκοπικά
  2. Η νοσηλεία είναι μικρή (24-48ώρες)
  3. Έχει μηδενική θνητότητα
  4. Δεν κόβεται ο στόμαχος
  5. Δεν τοποθετούνται μεταλλικά clips στο στόμαχο
  6. Δεν διαταράσσεται η φυσιολογική συνέχεια της πεπτικής οδού
  7. Ρυθμίζεται εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς
  8. Δεν απαιτείται χρόνια χορήγηση ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών
  9. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί με ασφάλεια

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου γίνεται πλέον μόνο λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να γίνει μεγάλη τομή στην κοιλιά. Η εγχείρηση εκτελείται μέσω πολύ μικρών τομών 0,5 – 1,5 εκ στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέσω των οποίων τοποθετούνται ειδικοί σωλήνες για να περνάνε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Ο χειρουργός χειρίζεται τα εργαλεία του βλέποντας σε μια οθόνη την εικόνα που δείχνει μια μικροσκοπική κάμερα που περνάει στην κοιλιά μέσω των παραπάνω σωλήνων.

Πού τοποθετείται ο γαστρικός δακτύλιος;

Ο γαστρικός δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου. Με τον τρόπο αυτό χωρίζει το στομάχι σε δύο τμήματα, όπως περίπου μια κλεψύδρα που το άνω τμήμα της είναι πολύ μικρότερο από το κάτω. Κατά την τοποθέτηση του γαστρικού δακτυλίου δεν κόβουμε τμήμα του στομάχου ή του εντέρου όπως γίνεται σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις για παχυσαρκία. Δεν αλλάζει δηλαδή η φυσιολογική ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος του ασθενούς.

Η αντλία, που συνδέεται με το γαστρικό δακτύλιο με ένα λεπτό σωληνάκι, τοποθετείται στο κοιλιακό τοίχωμα κάτω από το δέρμα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε μετά το χειρουργείο να φουσκώσουμε το μπαλόνι του γαστρικού δακτυλίου ρίχνοντας υγρό μέσω της αντλίας και να αλλάξουμε τη διάμετρό του.

Πώς «δουλεύει» ο γαστρικός δακτύλιος;

Ο γαστρικός δακτύλιος χωρίζει το στομάχι σε δύο τμήματα: ένα ανώτερο μικρό θύλακο περιεκτικότητας 20 – 30 ml και το κατώτερο, υπόλοιπο φυσιολογικό στομάχι. Τα δύο αυτά τμήματα του στομάχου επικοινωνούν με ένα μικρό στόμιο διαμέτρου περίπου 1,5 εκ.

Όταν λοιπόν ο ασθενής τρώει, η τροφή αρχικά πηγαίνει στο μικρό ανώτερο θύλακο η περιεκτικότητα του οποίου είναι πολύ μικρή. Έτσι δημιουργείται άμεσα ένα αίσθημα κορεσμού σαν ο ασθενής να έχει καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα. Η τροφή από τον μικρό θύλακο περνάει στο κατώτερο στομάχι προοδευτικά μέσω του μικρού στομίου (μηχανισμός κλεψύδρας). Επειδή το άδειασμα του θυλάκου αργεί, το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού διαρκεί πολλές ώρες. Άρα με το γαστρικό δακτύλιο ο ασθενής αποφεύγει την υπερβολική πρόσληψη τροφής και μειώνει τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνει. Τρώει, λοιπόν, λιγότερο, αισθάνεται λιγότερο πεινασμένος, με αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά βάρος.

Γιατί ονομάζεται «ρυθμιζόμενος» γαστρικός δακτύλιος;

Λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου

Όπως έχουμε πει παραπάνω, ο δακτύλιος καλύπτεται εσωτερικά από ένα μπαλόνι σε όλο το μήκος του. Το μπαλόνι αυτό συνδέεται με ένα λεπτό σωληνάκι με μία αντλία που τοποθετείται κάτω από το δέρμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ρίχνοντας υγρό με μια βελόνα στην αντλία μπορούμε να φουσκώσουμε το μπαλόνι του δακτυλίου, να αυξήσουμε έτσι το πάχος του και κατά συνέπεια μα μειώσουμε το εύρος του στομίου που αδειάζει ο γαστρικός θύλακος. Με τον τρόπο αυτό καθυστερούμε ακόμα περισσότερο το άδειασμα του μικρού γαστρικού θυλάκου και ενισχύουμε για περισσότερες ώρες το αίσθημα κορεσμού που νιώθει ο ασθενής. Η ρύθμιση του γαστρικού δακτυλίου είναι ανώδυνη και γίνεται υπό ακτινολογικό έλεγχο.

Με το γαστρικό δακτύλιο θεραπεύεται αυτόματα το πρόβλημα της παχυσαρκίας;

Στην Ιατρική δεν υπάρχουν μαγικά φάρμακα ούτε μαγικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο γαστρικός δακτύλιος είναι ένα πολύ χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο για τον παχύσαρκο που προσπαθεί να χάσει κιλά, δεν αρκεί όμως από μόνος του. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής σε συνεργασία με το διαιτολόγο της ομάδας και να προσπαθήσει σταδιακά να αυξήσει τη φυσική δραστηριότητά του.

Πόσο γρήγορα χάνει ο ασθενής βάρος;

Δεν υπάρχει μία απάντηση για κάθε ασθενή καθώς ο καθένας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Οι περισσότεροι χάνουν 1-1,5kg την εβδομάδα. Το μυστικό και η επιτυχία, όμως, του γαστρικού δακτυλίου δεν είναι η γρήγορη και η εντυπωσιακή απώλεια βάρους αλλά δύο άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, η απώλεια βάρους είναι ανώδυνη γιατί ο γαστρικός δακτύλιος προκαλεί αίσθημα κορεσμού και ο ασθενής δεν πεινάει όπως στις συνήθεις δίαιτες. Και δεύτερον και σημαντικότερο, η απώλεια βάρους διαρκεί χρόνια .

Εάν ο ασθενής δεν χάνει ικανοποιητικά βάρος;

Τότε συνήθως συμβαίνει ένα από τα παρακάτω. Ή ο ασθενής δεν ακολουθεί τις οδηγίες του διαιτολόγου ή ο γαστρικός δακτύλιος χρειάζεται ρύθμιση. Στη δεύτερη περίπτωση ελέγχουμε με μια ακτινολογική εξέταση το εύρος του στομίου ανάμεσα στο μικρό θύλακο και το υπόλοιπο στομάχι (δηλαδή με απλά λόγια, πόσο γρήγορα αδειάζει η τροφή από τον μικρό ανώτερο θύλακο) και ανάλογα το προσαρμόζουμε.