Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ορισμό στον όρο δυσκοιλιότητα. Συνήθως θεωρούμε ότι κάποιος υποφέρει από δυσκοιλιότητα όταν παρουσιάζει λιγότερες από τρεις (3) κενώσεις την εβδομάδα. Αυτός είναι ένας γενικός ορισμός αλλά η κάθε περίπτωση πρέπει να εξατομικεύεται.

Τα αίτια που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι ποικίλα και όχι πάντοτε πλήρως αποσαφηνισμένα. Τα συνηθέστερα και πιο κατανοητά είναι η μη ισορροπημένη διατροφή (φτωχή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη), η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι συχνές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες καθώς και η έλλειψη χώρου, χρόνου και κατάλληλων συνθηκών υγιεινής στο χώρο εργασίας. Σημαντικό όμως μερίδιο ευθύνης έχουν η χρήση ορισμένων φαρμάκων – κυρίως ψυχοφάρμακα -, νευρολογικά νοσήματα και ψυχιατρικές διαταραχές.

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας έχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα που την καθιστά δύσκολη – πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς και οι αλλαγές αυτές να εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στις περισσότερες περιπτώσεις

  • η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες,
  • η αυξημένη κατανάλωση νερού
  • και η σωματική άσκηση,

αρκούν για να αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Σε δεύτερη γραμμή είναι η χρήση φαρμάκων και σε σπάνιες περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.dyskoiliotita.gr