Λαπαροσκοπική – Βουβωνοκήλη

Τί ακριβώς είναι η βουβωνοκήλη;

Γενικά κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα ονομάζουμε μια προβολή ενός ενδοκοιλιακού οργάνου, είτε λεπτού εντέρου, είτε παχέος εντέρου είτε λίπους μέσα από ένα έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος. Όταν το έλλειμμα αυτό του κοιλιακού τοιχώματος βρίσκεται στη βουβωνική χώρα τότε ονομάζεται βουβωνοκήλη.

Και πόσο συχνά εμφανίζεται η βουβωνοκήλη;

Είναι πάρα πολύ συχνή πάθηση και αφορά κυρίως τους άνδρες. Υπολογίζεται πως κατά τη διάρκεια της ζωής των ανδρών το 25% αυτών, δηλαδή 1 στους 4 θα εμφανίσει βουβωνοκήλη. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι πολύ μικρότερα. Υπολογίζεται ότι 1 στις 30 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια στιγμή βουβωνοκήλη στη ζωή της.

Που οφείλεται η βουβωνοκήλη;

Εξαρτάται από την ηλικία από την οποία εμφανίζεται. Εάν εμφανιστεί σε μικρή ηλικία τότε μιλάμε για ένα συγγενές, από τη γέννηση δηλαδή, έλλειμμα στο κοιλιακό τοίχωμα το οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι την ηλικία των 18 ετών ή και σε μικρότερη ηλικία αν παραστεί ανάγκη, αυτό το κρίνει ο παιδοχειρουργός. Σε μεγαλύτερη ηλικία οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι η έντονη χειρωνακτική εργασία, η άρση βαρών για οποιονδήποτε λόγο, η χρόνια δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και γενικά η αυξανόμενη ηλικία επειδή εξασθενεί το κοιλιακό τοίχωμα είναι ένας κύριος προδιαθεσικός παράγοντας.

Είναι επικίνδυνη η βουβωνοκήλη; Πότε πρέπει κάποιος να ανησυχεί;

Γενικά η βουβωνοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση, δεν πρέπει να προκαλεί τρόμο σε αυτόν που την έχει. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί ο άρρωστος να ταλαιπωρηθεί εάν αποφασίσει να μην τη χειρουργήσει και να την παρακολουθεί. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι να διογκωθεί απότομα, μετά από μία άρση βάρους, να πονάει πάρα πολύ στην περιοχή, να κάνει λοιπόν μία επώδυνη διόγκωση, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις εάν το σπλάχνο το οποίο προβάλει από την κοιλιακή κοιλότητα είναι το λεπτό ή το παχύ έντερο υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης με πολύ δυσάρεστα συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται γενικά η βουβωνοκήλη;

Υπάρχει μόνο μία αντιμετώπιση και αυτή είναι η χειρουργική. Όπως είπα, πρόκειται για ένα καθαρά ανατομικό πρόβλημα οπότε δεν παίρνει θεραπεία με φάρμακο, η μόνη του θεραπεία είναι η χειρουργική, η τοποθέτηση ενός πλέγματος, το οποίο θα καλύπτει την οπή, από την οποία βγαίνει το ενδοκοιλιακό όργανο.

Πότε πρέπει κάποιος να χειρουργήσει τη βουβωνοκήλη του;

Εγώ θεωρώ ότι η βουβωνοκήλη πρέπει να χειρουργείται άμεσα, εντός εβδομάδων ή μηνών από την στιγμή που εμφανίζεται. Και αυτό γιατί όσο πιο μικρή είναι η βουβωνοκήλη τόσο ευκολότερη είναι η αποκατάσταση χειρουργικά από το χειρούργο και τόσο γρηγορότερη είναι η επάνοδος στη φυσιολογική ζωή του ασθενούς.

Πόσα είδη χειρουργείου υπάρχουν για τη βουβωνοκήλη;

Υπάρχει η κλασική μέθοδος, η ανοιχτή μέθοδος, η οποία παλαιά γινόταν χωρίς πλέγμα ενώ τώρα πλέον γίνεται με πλέγμα, και η σύγχρονη μέθοδος, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση όπου τοποθετείται το πλέγμα στο κοιλιακό τοίχωμα είτε εξωπεριτοναϊκά, έξω από την κοιλιά είτε ενδοπεριτοναϊκά, μέσα από την κοιλιά Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε εμείς είναι η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή μέθοδος, δηλαδή δεν εισερχόμεθα καθόλου στην ενδοκοιλιακή κοιλότητα οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή αγγείου.

Ποια μέθοδος θεωρείται καλύτερη και γιατί;

Από αυτές τις τρεις μεθόδους, την μία ανοιχτή και τις δύο λαπαροσκοπικές, θεωρούμε ότι η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή μέθοδος είναι η καλύτερη. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά της είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, δηλαδή ουσιαστικά ο ασθενής που υποβάλλεται σε λαπαροσκοπική μέθοδο, πονάει το 1/10 αυτού που θα υποβληθεί σε ανοιχτή μέθοδο. Δεύτερον, σε ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία μας δίνουν τη δυνατότητα μεγέθυνσης μέχρι και 20 φορές των ιστών, οπότε ουσιαστικά η επέμβαση είναι αναίμακτη, χωρίς ίχνος αίματος – εάν δείτε ένα βίντεο λαπαροσκοπικό είναι πολύ ξεκάθαρο. Τρίτον, η αποκατάσταση του προβλήματος γενικότερα είναι καλύτερη γιατί γίνεται σε μεγαλύτερο χώρο και καλύτερη ευκρίνεια. Τέταρτον και σπουδαιότερο, για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες πλέον, το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Με τι είδους νάρκωση γίνεται η βουβωνοκήλη;

Όλες οι λαπαροσκοπικές μέθοδοι γίνονται με γενική αναισθησία και αυτό γιατί για να φουσκώσει η κοιλιά με το CO2 που εισάγουμε πρέπει να δώσουμε μυοχάλαση, να είναι πολύ χαλαροί οι μύες του αρρώστου και αυτό απαιτεί γενική αναισθησία.

Πόση ώρα διαρκεί το λαπαροσκοπικό χειρουργείο;

Σε μία βουβωνοκήλη που είναι μόνο από τη μία πλευρά, ετερόπλευρη δηλαδή, το χειρουργείο ανάλογα με το πόσο δύσκολο είναι το κάθε περιστατικό διαρκεί από 30 έως 45 λεπτά. Εάν πρόκειται να αποκαταστήσουμε και τις δύο μεριές, δηλαδή έχουμε αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη, τότε το χειρουργείο διαρκεί 1 με 1,5 ώρα περίπου.

Μετά το χειρουργείο πότε μπορεί να σηκωθεί ο ασθενής και πότε παίρνει εξιτήριο;

Ο ασθενής σηκώνεται άμεσα, δηλαδή μόλις ξυπνήσει μετά από 2 ώρες είναι στην καρέκλα του. Η κινητοποίηση είναι άμεση, το ίδιο απόγευμα κυκλοφορεί ελεύθερα, μπορεί το βράδυ, εάν ο ίδιος νιώθει καλά, να πάρει εξιτήριο.

Πόσο καιρό κάνει να επανέλθει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες ο ασθενής;

Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης. Επανέρχεται άμεσα στη φυσιολογική του ζωή. Δηλαδή, ο ασθενής ανεβαίνει σκάλες, οδηγεί, σκύβει, δένει τα παπούτσια του, κάνει όλες τις κινήσεις πλην της έντονης άρσης βαρών για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και μάλιστα εμείς παροτρύνουμε τους ασθενείς να αρχίσουν και γυμναστήριο μετά την πρώτη εβδομάδα από την εκτέλεση της επέμβασης. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι μια μέθοδος εξαιρετικά ασφαλής, είναι ανώδυνη, είναι αναίμακτη, επιτρέπει τη γρήγορη επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα του ασθενούς και τη γρήγορη επάνοδο στην εργασία του αρκεί να γίνεται από χειρουργούς εξειδικευμένους στη λαπαροσκοπική χειρουργική.