Αιμορροϊδες Και Παθήσεις Του Ορθοπρωκτικού Σωλήνα

Αιμορροϊδες

Οι αιμορροϊδες και οι λοιπές παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα αποτελούν μια κλινική οντότητα με πολλές ιδιαιτερότητες. Αυτό οφείλεται στα ακόλουθα:

  • Είναι εξαιρετικά συχνές. Πάσχει το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού.
  • Είναι ιδιαίτερα βασανιστικές για τον ασθενή. Δηλαδή ενώ σπάνια μπορεί να φανούν απειλητικές για τη ζωή από την άλλη μεριά επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
  • Στις παθήσεις αυτές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ισχύει ο κανόνας ότι η πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης είναι και η πιο σημαντική. Εάν η πρώτη αντιμετώπιση είναι ανεπαρκής ή λανθασμένη τότε ο ασθενής μπορεί να βρεθεί σε περιπέτειες με επανειλλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι λοιπόν ιδιαίτερης σημασίας να αντιμετωπίζονται από ιατρούς εξειδικευμένους.

Προσωπικά εξειδικεύθηκα στις αιμορροϊδες και στις παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Department of Colorectal Surgery στο King’s College Hospital στο Λονδίνο το 2005. κατά την παραμονή μου εκεί είχα επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσω courses στο πιο φημισμένο ίσως Νοσοκομείο της Αγγλίας στις παθήσεις του Ορθοπρωκτικού σωλήνα, στο St Mark’s Hospital (βλ. βιογραφικό).

Η αντιμετώπιση λοιπόν των παθήσεων αυτών απαιτεί γνώση, εξειδίκευση, όχι βεβιασμένες ενέργειες – π.χ. παροχέτευση περιεδρικών αποστημάτων με τοπική αναισθησία – και λεπτομερή συζήτηση με τον ασθενή.